Persuittreksels - Lola di Vito

Aller au contenu

Menu principal :

Persuittreksels

De thematisch behandeling van onderwerpen als landschappen, Leiezichten en bloemen, onderstrepen haar persoonlijke adoratie voor de natuur. Het is voor deze klassieke mezzosopraan de evidentie zelf dat zij, natuurlijk en spontaan een harmonie van ritme en beweging in elke compositie weet te leggen. Zowel in haar acryl-, olie-, pastel-, als waterpastelwerken weet Lola di Vito haar diepste gevoelens op een sfeervolle manier beeldend te verwoorden. De beheersing van de technieken en haar verbondenheid met de mensen en de natuur, liggen aan de basis van een schilderkunst die ons weet te beroeren. Vaak een intimistische inslag, soms geaccentueerd met enkele krachtige expressionistische lijnen, nodigt ze de kijker uit om mee te dromen over de schoonheid van mens en kosmos. De lyrische benadering van haar onderwerpen en haar geëigend kleurgebruik, geven aan elk werk een poëtische uitstraling mee. In haar oeuvre combineert ze soberheid met oog voor het detail. Zij overstijgt het subliem spel van licht en schaduw met een verhalende beeldspraak. Esthetisch van een aangrijpende eenvoud, maar in beeld gebracht met een krachtige picturale duiding, roept Lola di Vito een warme sfeer op die ons op aangrijpende wijze aanspreekt.

Fons De Bleser

Haar geschilderde oeuvre laat zich niet inpakken in een keurslijf van een of ander "-isme". Haar werk is uiterst gevoelsmatig en heeft een rijk en gevarieerde kleurenpallet. Nu eens met invloeden van postimpressionisme en dan weer met een expressionistische inslag, is de schilderkunst van Lola di Vito een veruiterlijking van de diepste gemoedstoestand van een emotieve, fijngevoelige kunstenares. In haar oeuvre weerspiegelt zich de ziel van een vrouw die lééft voor haar kunst en die zowat alle technieken beheerst.
Haar landschappen, havenzichten, bloemstukken en figuren getuigen van haar uitgesproken liefde voor mens en natuur. Ook de wereld van de lyriek blijft een rode draad in haar oeuvre.
Die vinden wij dan terug in de doeken met instrumentisten, werken als "Madame Butterfly", "La Cantatrice", "Coup de Blush" en talrijke andere thema’s, die toch ergens verbonden blijven met haar grote passie voor de muziek.

"Promenade Sint-Martens-Latem", A.F. Haelemeersch


Deze Belgisch-Italiaanse kunstenares schildert talrijke landschappen. Zeer gehecht aan ons land, zoals blijkt uit een reeks werken die de kust en de Antwerpse haven voorstellen. Daarnaast brengt zij ook een aantal naaktstudies, portretten en stillevens, soms in uitbindige kleuren en vaak ook in grijze zwarte tinten, zoals in "Spaanse herrinering". Hoewel op bijna expressionistische wijze uitgevoerde, stralen de meeste doeken een gevoel van rust uit.

"Het Laatste Nieuws", Puttemans


 
Retourner au contenu | Retourner au menu